Saturday, December 03, 2005

Til en krangel skiller dere ad?

Jusprofessor Hege Brækhus ønsker å fjerne troskapsløftet fra ekteskapet. Dette begrunnes med at følelser ikke kan kontrolleres av viljen, at folk ikke klarer å holde sammen livet ut og at noen par holder sammen av ikke-kjærlighetsgrunner som økonomi. I en nettprat på Aftenposten dagen derpå, er hun også åpen for en tidsprøvd forpliktelse. Det er rekordmange ekteskap som går fløyten her i landet, i følge SSB. 2004 topper statistikken, og for første gang her til lands er det faktisk 50 prosents sjanse for at vigselen ikke fastholdes livet ut. Og selvsagt finnes det ikke-lykkelige ektefeller med problemer i og utenfor lommeboka.

Jeg mener likevel at innspillet er å tilpasse samfunnet til problemet, ikke fjerne det. Utfordringene ligger i parene, og folks syn på hva det å elske og ære innebærer. For det første mener jeg at kjærlighet ikke bygger på følelser, men er en konsekvens av involvering, dedikering og omsorg for et annet menneske. Å elske noen er et aktivt valg der man setter en annen person før seg selv, og får avkastningen i å glede denne personen. Å vise kjærlighet betyr jo nettopp det å handle uselvisk og lidenskapelig ovenfor den annen part – uavhengig av hva man faktisk føler; selv om det er en naturlig sammenheng her. For det andre tror jeg mange tenker at kjærlighet skal bygge på følelser (alene), i tillegg til personlighetsmatchingen. Følelser svinger, og dermed går det skeis når den første hjertebank-blindheten minker og man begynner å se at folk ikke er perfekt og at et forhold ikke fungerer uten gjensidig hardt arbeid og kompromisser. For det tredje tror jeg flere par gifter seg for tidlig, kjenner hverandre for dårlig eller ikke vektlegger essensielle aspekter (ikke-fysisk kommunikasjon, bakgrunn, kultur, religion, politikk, framtidsplaner). For det fjerde er det ikke troskapsløftet som er årsak til at par innehar ulik økonomisk tyngde eller ikke har det helt bra seg imellom. For det femte er det jo i siste instans lov til både å separere og skille seg. Selv Bibelen introduserer bruken av skillsmissepapirer. Noen gang er skillsmisse nødvendig. Utroskap er for eksempel en legitim grunn.

Å binde seg til noen for resten av livet er tidvis en dans på torner, men helt klart mulig. Den store kjærligheten finnes ikke, den skapes.

No comments: