Tuesday, September 11, 2007

Valglekene 2007

Kommune- og fylkesvalget er over. Som med OL er det fire år til neste gang. Også valget fikk sterk fokus på individers enkeltprestasjoner og/eller -fadeser, som virkelig minnet om organiserte leker til tider. To nyhetsoutsidere til årets kamp var at SV skulle vinne så få edle stemmer at egne lagkamerater ønsker å fjerne to av statsrådskapteinene. En annen liten sensasjon er at det revolusjonistiske RV fikk sin første ordfører – i Risør. I en ideell verden mener jeg at det kommunistiske tankegods ikke er tidenes mest håpløse i det, men i praksis er det klin umulig å tro at alle bidrar med det de kan og lederskapet vil holde seg unna maktsyken særlig lenge. Jeg hadde håpet at høyrefløypopulisme ikke skulle få slik medvind som det gjorde, men prognosene slo til for Høyre og FrP. Arbeiderpartiet sto igjen støtt som størst.

Alle har rett til å heie på den deltakeren man ønsker uten å måtte fortelle det til andre. Og valgdeltakelsen i år var ikke håpløs, med nærmere 60 prosents oppmøte. Men for de mange som ikke løste stemmeseddel for å komme inn på valgstadion, tenker jeg på mange måter er med å undergrave den demokratiske arena vårt politiske system er bygget på. Og min personlige mening er at de som aldri bevegde seg ut fra sofaen for å bli med på leken, egentlig kan holde kjeft for alt som gjelder politiske beslutninger fremover. Munnbindet bør i alle fall sitte godt til neste tevling om to år; Stortingsvalget.

Et lite apropos er spørsmålet om hvorfor man ikke for lenge siden har inkorporert en stemmemulighet via internett for dem som ønsker det. Altinn.no og MinSide.no skulle jo bli slike portaler. Selv om det nok er sikkerhetsmessige hensyn som forsinker prosessen, mener jeg det er verdt risken om det kunne økt valgdeltakelsen med 10 prosent eller mer (egne anslag).

No comments: