Tuesday, May 16, 2006

X: Know first aid/Lær deg førstehjelp

An e-mail about recognizing stroke came to my mailbox yesterday. Do you know how to? And are you sure about the steps of action for basic first aid?
Or what if you have to manage various emergencies out in the wilderness without an ambulance close at hand? Nobody wants it to happen, but every once in a while, it can be good to refresh your knowledge – hence, even take a course.

---

Jeg mottok en e-post om hvordan man kjenner igjen et slagtilfelle. For opplæring eller oppfrisknings skyld, velger jeg å gjengi teksten under. I tillegg kan det være kjekt å ta en titt på rettledningen fra Norsk Luftambulanse i ulike førstehjelpssituasjoner. Ingen ønsker å havne i ulykkessituasjoner, men det å vurdere et førstehjelpskurs kan gjøre en forskjell om uhellet skulle være ute.


Å kjenne igjen et slagtilfelle
Under en fest snublet og falt en dame på grunn av en stein. Hun forsikret alle om at hun hadde det bra (de tilbød seg å ringe lege). De hjalp henne med å få klærne i orden og ga henne en ny tallerken med mat - og selv om hun virket litt "skjelven"
fortsatte hun å ha det hyggelig resten av kvelden.

Hennes mann ringte senere og fortalte at hans kone var blitt kjørt til sykehuset senere på natta, og kl 0600 døde hun. Hun hadde fått et slag mens hun var på festen. Om man hadde visst hvordan man kjenner igjen symptomer på slag, så hadde hun kanskje vært i live i dag.

En nevrolog sier at om han får hånd om en slagpasient innen tre timer
kan man meget mulig heve effekten av slaget! Utfodringen er å kjenne igjen et slag, få det diagnostisert og få pasienten til legen innen disse tre timene. Det er vitalt at behandling kommer i gang så snart som mulig.

HVORDAN KJENNE IGJEN ET SLAGTILFELLE
Nå sier legene at alle kan lære seg å kjenne igjen et slagtilfelle
gjennom å stille tre enkle spørsmål:

1. Be personen om å SMILE

2. Be personenen om å LØFTE BEGGE ARMENE

3. Be personen å SI EN ENKEL SETNING (sammenhengende) F.eks. solen
skinner i dag.

Om personen har problemer med noen av disse oppgavene så skal man straks ringe 113 (i Norge) og beskrive symptomene.

No comments: