Sunday, October 05, 2008

X: The Bible in a year/Et år med Bibelen

A few months into 2008, I started reading the Year-Bible. This is a book which has divided the entire Bible over 365 days. Every day is divided into four sections, with readings from The Old Testament, The New Testament, Psalms and Proverbs. I have read the entire New Testament through before, but never before all of the Old Testament.

There are no extra comments, reviews or other extras – just purely chunks of text. Two advantages with this book: 1) The reading of each day is set and has similar, managable lenghts. 2) The pages are without chapter and verse numbers. This increases the readability and flow. This generates many a discovery in my mind and a greater sense of coherence through the various chpaters and books.

After half a year with daily readings, I have faced a row of questions and ideas, from serious general matters, to more basic detail queries.

---

I vinter begynte jeg med Årsbibelen. Dette er en bok som har fordelt hele Bibelen over 365 dager. Jeg har lest alt i Det nye testamentet før og mye i det gamle, men aldri hele verket fra perm til perm. Hver dag er delt i fire deler med litt fra Det gamle testamentet, Det nye testamentet, Salmenes bok og Salomos ordspråk.

Det er ingen tilhørende kommentarer eller forklaringer – bare lengre tekstbolker fra Bibelen. Tre årsaker til å bruke en slik bok i stedet for Bibelen er for det første avmålte og bestemte leserstykker for hver dag. For det andre står teksten som vanlig brødtekst uten vers- og kapittelnummerering. Dette øker leservennligheten og tekstflyten. For det tredje gjør de relativt lange lesestykkene (cirka 10 minutter for dagen) gir nye oppdagelser og en størrelse opplevelse av helhet og sammenheng. Jeg lærer en god del, uten å få tilhørende undervisning.

Etter et halvt år i drift, har jeg notert en rekke spørsmål og tanker i møte med bibelteksten. Noen er store og seriøse spørsmål, men mange er små funderinger om detaljer, praksis og kuriøse spørsmål.

Noen vilkårlige eksempler på spørsmål:

* I mosebøkene nevnes delfinnskinn støtt og stadig, både som gaver og til gudshus. Hvor fikk de delfinskinn fra?
* Ved Babels tårn mente Gud at ingenting var umulig for folk så lenge de snakket ett språk. Hva bekymret han seg for?
* Hvordan kaster man lodd?
* Ble det skapt flere folk etter syndefloden eller var det bare innalv?
* Matt 5: Er det hierarki blant mennesker i himmelen? og (Matt 19) Blir disiplene dommere der?
* Hva betyr Sela (som nevnes i salmene til stadighet)
* Israel blir i hele GT straffet av Gud for å vende seg bort fra han. I dag hører jeg ikke om kristne (i Norge i alle fall) som argumenterer slik for å forklare hvorfor det ikke bare er velstand øst i Middelhavet.
Min onkel Torkild (pastor i Messiaskirken og tidligere misjonær i Isreal) forteller at i Norge er folk enten sionister, som følger jødene i tykt og tynt. Ellers er man uinteressert i land – at landet Israel er av liten betydning. I Israel finnes det derimot messianske jøder som ytrer en slik tanke – og at om ikke jødene velger å ta imot Jesus, vil de nok en gang måtte forlate landet.
Dette blir ekstra spesielt når enkelte liberale teologer mener det er flere veier til frelse og dermed tenker de fromme jødene kan gå fri. Videre er det en viss aksept blant sterke Israel-tilhengere om at jødene kommer i en slags unntakskvote der det nok går dem godt – selv om de ikke tar imot Jesus. Paulus var jo veldig tydelig på at det ikke er helt slik.

No comments: