Monday, December 17, 2007

X: Valuable elements/Verdifulle elementer

This English bit is more a brief synopsis, to give you an idea. Recently I have discovered various aspects of life I cherish.

1) Value of sincerity.
You cannot measure the value of a mother’s song or a child’s play the same way one criticizes contenders at idol or professional soccer players. Friday I viewed a gospel choir of youth where everyone was allowed with their own voice and style. Everything was run by the youth themselves. Great stuf.

2) Value of a cross-country ski trip
More valuable than hours of counseling to get back on your feet I believe, never having tried counseling. But Saturday I went skiing, and what a renovating and recreational joy it is to ski in excellent sunny weather with glittering snow.

3) Value of silence
Is underestimated. I am not talking about the quiet you need to write an exam or sleep, but the pursued absence of sound in an everyday. It will be, and might already be, a sales product in a gradually more sound-filled society. A recent positive example was the absence of music at a birthday party I attended. Yes there was talking, but the atmosphere was a particularly good one, I thought.

---

Om det er den forestående høytidens salighet som slår inn vites ikke, men den siste tiden har jeg tenkt en del på hvordan jeg verdsetter visse begivenheter og perspektiver. Det er mye å glede seg over, og det er mange måter å glede seg. La meg illustrere med tre eksempler.

1) Verdien av ekthet
Generelt finnes det ofte viktigere og større kriterier for å vurdere noe, enn de åpenbare ”objektive” mål for kvalitet og innhold. Om en mor synger til sitt barn, oppstår det en umålbar kjemi mellom mor og barn som er mange ganger mer sjarmerende og ekte enn hvordan man måler deltakerne i idol. Dette bildet er inspirert av tanker fra venninne Gunhild. Et annet eksempel er konserten jeg med på sammen med henne fredags kveld. Heggen gospel er et kor av godt over 50 tenåringer som velger sanger, øver, spiller instrumentene og dirigerer selv. Den autonome gruppa med kristen profil har en voksen tilrettelegger, men ellers skjer ting på eget initiativ. Musikken som strømmet ut i Modum menighetssenter var stundom av høy kvalitet, men enda mer inderlig var gleden av deres særegenhet. Tenåringene fikk være akkurat så aktive, bevegelige, finkledde og aktive som de ønsket. Og alle som vil får være med, uavhengig av hvilken stemme man har.

2) Verdien av en skitur
Lørdag foregikk sesongens første ferd med ski på beina. Norefjells terreng bydde på vindestille, sporpreparert snødekke overøst med sol og en vindstille blå himmel. Slike turer gir meg rekreasjon i store mengder. Jeg er nokså sikker på slike turer kompenserer for ganske så mange kontorterapitimer for de som trenger å få lufte ut vanskeligheter i livet med profesjonell assistanse.

3) Verdien av stillhet
Forrige lørdag var jeg med å feire venninne Meretes 30-års dag sammen med rundt 15 andre i hennes leilighet på Sinsen. Her var det mat og drikke, prat og hygge som ved andre festligheter. Men det var også bevisst fravær av musikk. Det at det ikke var annet lyd enn summinga og latteren fra folket satte sin dannethet på arrangementet, men også en behagelig atmosfære som jeg synes frister mer til gjentakelse enn hva jeg antok på forhånd.

Lyden av stillhet er dessverre mangelvare anno 2008. Sjelden er man utenfor larmens sfære. Fred og ro er i ferd med å bli, eller burde i alle fall bli norske eksportartikler, selvsagt kombinert med de herlige naturopplevelsene som finnes. Om man ber eller ei, tror jeg det å aktivt oppsøke eller klargjøre noen minutters stille forum i ens hverdag vil betale seg i tilfredshet. Og da tenker jeg i løpet av dagen, ikke i forbindelse med sengegang eller oppvåkning.

No comments: