Friday, July 07, 2006

Agurknytt

I mediebildet skvises frasen frem hver sommer, da mesteparten av nyhetsgeneratorene er på ferie. En e-post til jobb fra Grete Roede AS tok begrepet på ordet; et nyhetsbrev om agurk, som gjengis under.

Ifølge Riksmålsordboken, har uttrykket tysk opprinnelse; Sauregurkenzeit blir på norsk noe sånt som "de sure agurkers tid", som betyr dødtid i avisene. I gamle dager sendte man journalistspirer ut for å sjekke agurkprisene. Denne grønnsaken var nemlig da for eksklusiv å regne, og prissvingningen opptok visstnok mange husmødre, som av og til unnet seg en lang og krummet en til matbruk.

Agurkfakta:
* Agurken, eller cucumis sativus, kommer opprinnelig fra India og kom hit til landet på 1600-tallet.
* Den vanligste typen er slangeagurk, og bør oppbevares rundt 12 °C.
* Agurk kan ha gulfarget skall som betyr at den er overmoden eller har vært utsatt for etylen.
* Bløt agurk kan bety at den er kuldeskadet.
* Skallet bør ikke skrelles av da mye av næringsverdien i grønnsaken ligger her.

Næringsinnhold per 100g
Kcal 10 kcal
Karbohydrat 1,5 g
Protein 0,7 g
Fett 0,1 g
Vann 96 g
Kostfiber 0,7 g
Vitamin A 10 µg
Vitamin C 9 mg
Kalium 130 mg
Kalsium 24 mg

Agurktips:
*Er agurken litt slapp, legg den i friskt kaldt vann noen minutter, så blir den sprø igjen
* Prøvd tzatzikidipp? Sil revet agurk i et kaffefilter og tilsett hvitløk, yoghurt naturell, salt og pepper
* Visste du at agurken ikke skal i kjøleskapet? Den smaker nemlig bedre om den får ligge på kjøkkenbenken
* Visste du at agurken bør ligger atskilt fra tomater og epler? Da blir den ikke gul og holder seg lenger
* Kutt av begge ender og del agurken i to. Bruk deretter eplekutter, så får du fine agurkstaver til dipp
* Agurkskiver på langs (bruk feks. ostehøvel) setter en ekstra piff på drikkevannet, dessuten ser det herlig friskt ut

No comments: